Siirry suoraan sisältöön

Kuinka kauan siittiöt hedelmöittävät

Kuinka kauan siittiöt hedelmöittävät, on hyvä kysymys.

Siittiöt voivat elää muutaman vuorokauden, jopa viikon naisessa, mutta kuinka kauan siittiöt hedelmöittävät? Tähän vaikuttaa moni seikka, kuten ympäröivät olosuhteet ja siittiöiden laatu. Lähtökohtaisesti tuoreiden siittiöiden ajatellaan voivan hedelmöittää noin 2-3 vuorokautta siemensyöksystä, kauimmin kuutisen vuorokautta. Tämä vaatii kuitenkin oikeanlaiset, lämpimät ja kosteat olosuhteet, sillä kehon ulkopuolelle kuivahtamaan päässeet siittiöt eivät selviydy niin pitkään, vaan esimerkiksi siittiötutkimuksiin toivotaan tuotavan siittiöt alle tunnin vanhana.

Miten säilytys vaikuttaa siihen, kuinka kauan siittiöt hedelmöittävät

Kuten mainittu, kehon ulkopuolella esimerkiksi kuppiin kerätyt siittiöt eivät elä pitkään, vaan niiden hedelmöityskyky ja laatu huononee jo tunnin jälkeen. Toisaalta siittiöiden säilyttäminen onnistuu jäädyttämällä pitkäänkin, kunhan se tehdään ohjeiden mukaan kliinisissä olosuhteissa. Kaikki siittiöt eivät selviä jäädyttämisestä, mutta jäädytettävät siittiöt usein tutkitaan ennen jäädyttämistä, jotta saadaan selville niiden laatu ja arvio mahdollisuudesta jäädä käyttökelpoiseksi.

Hedelmöityshoidot ovat hyvä vaihtoehto sellaisille pariskunnille, joilla on haasteita saavuttaa raskautta ilman hoitoapua. Hedelmöityshoitoja on monenlaisia ja vaihtoehtona on esimerkiksi jäädytettyjen siittiöiden hyödyntäminen munasolun hedelmöittämiseen. Hoidoista kannattaa tiedustella omalta lääkäriltä. Niitä on mahdollista saada sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon kautta pääasiassa silloin, kun raskautta on yritetty vähintään vuoden verran tuloksetta.

Hedelmöittyminen luonnollisesti tai apukeinoja käyttäen

Hedelmöittymisen ja raskauden onnistumiseksi on siis tärkeää, että siittiöt ovat tuoreita tai säilytetty oikealla tavalla sekä oikeanlaisissa olosuhteissa. Mikäli hedelmöittymisen kanssa on haasteita, älä epäröi olla yhteydessä lääkäriin tai muihin terveydenhuollon ammattilaisiin. On paljon apukeinoja raskauden alkuun saattamiseksi ja vauvahaaveen toteuttamiseksi, joista voi pyrkiä etsimään itselle sopivimman.

Avainsanat: