Ensimmäinen lapsi mullistaa elämän

Vauva mullistaa perheen elämän. Ensimmäisen lapsen kanssa kaikki on uutta.

Monille ensimmäinen lapsi on myös ensimmäinen kosketus vauva-arkeen. Kaikki tulevat asiat ovat tuoreille vanhemmille uusia. Vauva tuo elämään paljon vastuuta ja muutoksia, mutta myös korvaamattomia hetkiä. Jo pelkästään ensimmäisen lapsen syntymä on hetki, jota ei voi enää uudelleen kokea. Jos saat lisää lapsia niin ne hetket ovat erilaisia. Ensimmäinen on yleensä jotakin ennen kokemattoman ihmeellistä.

Kun ensimmäinen lapsi oppii uusia asioita

Lapsen synnyttyä elämä muuttuu yleensä täysin erilaiseksi. Vauva määrittelee usein perheen rytmit. Jopa sen, milloin syödään ja nukutaan. Siitä ajasta kannattaa kuitenkin ottaa kaikki kokemukset irti. Vanhemmat yleensä odottavat malttamattomina, että heidän pienokaisensa kierii, ryömii ja lopulta kävelee ensiaskeleensa. Innolla myös odotetaan ensimmäisiä sanoja ja tulkitaan niiden tarkoituksia. Ensimmäisen lapsen kohdalla ne tuntuvat erilailla erityisiltä hetkiltä kuin tulevien sisarusten kanssa.

Suomessa vanhemmille annetaan mahdollisuus nauttia vauva-ajasta tuetusti. Esimerkiksi äitiysloman pituus on 105 päivää. Tämän jälkeen kumpi tahansa vanhemmista voi jäädä vanhempainvapaalle. Tästä eteenpäin lapsen kanssa voi olla kotona esikouluikään saakka. Osa vanhemmista valitsee kotiarjen ja osa tahtoo palata takaisin työelämään. Kaikki ratkaisut ovat aivan yhtä hyviä, koska jokainen perhe tekee valintansa omien lähtökohtiensa mukaisesti. Paras on omaan arkeen sopiva ratkaisu.

Ensimmäinen on erityinen

Kokemukset ensimmäisen lapsen kanssa eivät kuitenkaan vie pois kokemuksia seuraavilta lapsilta. Niihin hetkiin kuitenkin liittyy tieto, että näin todennäköisesti tapahtuu. Ensimmäisen lapsen aikana moni asia yllättää ja niiden mukana tulevat tunteet voivat olla ennen kokemattomia ja uusia. On kuitenkin totta, että monilapsisissa perheissä osataan iloita yhtälailla jokaisen yksilön kokemuksista.

Avainsanat: