Suomessa vanhemmuutta tuetaan hyvin ja äiti voi jäädä kotiin vauvan kanssa pitkäksikin aikaa. Äitiysloman pituus vaihtelee. Yleensä äiti jää pois töistä noin 5-8 viikkoa ennen laskettua aikaa. Tätä kutsutaan äitiysvapaaksi, jonka aikana saa äitiysrahaa 105 päivän ajan. Äitiysvapaan aloitusajankohdan saa päättää itse, mutta sen tulee alkaa kutienkin viimeistään noin kuukausi ennen laskettua aikaa, jotta äiti voi saada äitiysrahaa.
Äitiysloman pituus ja vanhempainvapaan merkitys
Äitiysvapaa kestää arviolta noin neljä kuukautta. Kun lapsi on täyttänyt kolme kuukautta, on äidin mahdollista jäädä vanhempainvapaalle. Tällöin Kelalta voi hakea vanhempainrahaa, jota on mahdollista saada 158 päivän ajan. Vielä tämänkin jälkeen on mahdollista jäädä hoitovapaalle, joka on kuitenkin täysin palkatonta aikaa. Hoitovapaalla voi kuitenkin hakea kotihoidontukea.
Suomessa äitiysloma voi siis olla hyvinkin pitkä. Monet jäävät kotiin lapsen kanssa jopa siihen asti, että lapsi on valmis lähtemään esikouluun. Jokainen voi itse vaikuttaa mahdollisuuksiinsa pitää äitiyslomaa. Toiset haluavat palata mahdollisimman nopeasti töihin, kun taas jotkut nauttivat ajasta kotona niin paljon, että valitsevat mieluummin kotiäitiyden.
Muista hakea tukia ajoissa
Kelan tuet kannattaa hakea hyvissä ajoin jo ennen kuin laskettu aika on käsillä. Onkin tärkeää, että jokainen voi saada äitiysrahat ja muut avustukset säännöllisesti. Näin on selvää, että myös lapsen hoitaminen on helpompaa, kun rahahuolia ei tarvitse murehtia. Äiti saa siis nauttia vauva-ajasta täysin siemauksin.