Mikrohedelmöitys on toimenpide, joka voidaan liittää tavanomaiseen koeputkihedelmöitykseen. Se on toimenpide, jossa munasolun sisään viedään yksittäinen siittiö. Tätä menetelmää käytetään silloin, jos lapsettomuus johtuu siitä, että siittiöiden liikkuvuus on heikolla tasolla, siemennesteessä olevien siittiöiden lukumäärä on suhteellisen matala tai silloin, kun siittiöt kerätään suoraan kiveskudoksesta. Mikrohedelmöityshoito aloitetaan, kun hoitosuostumus on allekirjoitettu. Lisäksi tehdään infektiokokeen eli HIV, B- ja C-hepatiitti.
Mikrohedelmöitys, miten se tapahtuu?
Mikrohedelmöityksessä toimenpide on nimeltään munasolujen mikroinjektio. Toimenpiteessä munasolun sisään viedään ohuella neulalla yksittäinen siittiö. Se poimitaan spermanäytteestä, joka on pesty. Tätä varten on kehitetty laitteisto ja hyväksi käytetään myös mikroskooppia. Joskus on tilanteita, että siemennestenäytteestä ei löydykään yhtään siittiöitä, mutta huomataan, että niitä löytyy kiveskudoksesta. Silloin siittiöt kerätään suoraan kiveksistä tai lisäkiveksistä ohutneulanäytteellä.
Myös pakastettuja siittiöitä voidaan käyttää injektiossa. Tämä hoito toteutetaan muuten samalla tavalla kuin koeputkihedelmöityshoito. Munasoluja kypsytetään samalla tavoin kuin koeputkihedelmöityksessä, joten se ei poikkea pariskunnan kannalta millään tavalla. Itse mikrohedelmöitys tapahtuu laboratoriossa, jossa munasolun sisään ruiskutetaan ohuella lasineulalla pelkästään yksi siittiö. Kun hedelmöittyneet munasolut ovat jakautuneet alkioiksi, niistä voidaan valita maksimissaan kaksi parasta, jotka puolestaan siirretään kohtuun.
Mikroinjektio ja mikrohedelmöitys
Mikrohedelmöitys laboratorio olosuhteissa jatkuu soluviljelykaapissa. Se on optimoitu niin, että se muistuttaa hyvin pitkälle naisen lisääntymiselimistössä olevia olosuhteita. Alkioiden kehittymistä sekä hedelmöittymistä seurataan 2-5 päivää, jonka jälkeen siis paras alkio päätyy kohtuun. Mikäli hyvänlaatuisia alkioita on enemmänkin, niitä voidaan säilöä nestetyppeen ja käyttää kenties myöhemmin, jos tulee tarve pakastealkionsiirtoon. Alkioita siirretään kohtuun enimmillään kaksi, tavallisesti vain yksi.
Alkion siirron jälkeen jatketaan vielä hormonaalista tukihoitoa. Ja noin kahden viikon kuluttua siirrosta tehdään raskaustesti virtsasta. Mikrohedelmöitys saattaa onnistua keskimääräisesti niin, että 30-40 prosenttia siirroista johtaa lopulta raskauteen. Eli myöskään tämän tapaa käyttäen ei päästä edes 50 prosenttiin, mutta joillakin se aina onnistuu.
Hedelmättömyyden syyt
Mikä sitten on syynä hedelmättömyyteen? On huomattu, että noin 25 prosentissa se johtuu naisesta, myös 25 prosentissa miehistä ja 25 prosentissa se johtuu molemmista. Lisäksi 25 prosentissa lopullinen syy jää usein selvittämättä eli lopullista syytä ei löydetä. Voi myös miettiä, että onko siinä tilanteessa helpompi saada nopeampi.com nettikasinolta voitto vedonlyönnistä kuin saada lapsi alulle. Sitäkään tuskin pystyttään yksiselitteisesti tutkimaan.
Naisella hedelmättömyys voi johtua ovulaation häiriöistä, endometrioosista, kohtuviasta, munajohdinvauriosta tai kohdun puuttumisesta kokonaan. Se voi myöskin johtua siitä, että munasolu ei kypsy tai irtoa normaalisti. Miehillä puolestaan syytä voivat olla siemennesteen laadussa tai ongelmissa siemensyöksyssä. Toisinaan taas terveitä siittiöitä ei vain synny riittävästi tai ei ollenkaan. Myös rakenteelliset ongelmat voivat tulla kysymykseen.
Mikrohedelmöitys kannattaa kokeilla
Tutkimusten mukaan esimerkiksi vuonna 2019 hedelmöityshoidot onnistuivat 18,2 prosentilla. Näissä tapauksissa hoidot etenivät lapsen syntymään. Tämä on hiukan suurempi osuus kuin vuonna 2018. Hoidosta syntyi siis kaikkiaan lähes 2500 lasta ja sen on määrältään 5,4 prosenttia kaikista samana vuonna syntyneistä lapsista. Hedelmöityshoitoihin sisältyy aina monisikiöisyyden riski. Vuonna 2019 koeputkihedelmöityshoitojen yhteydessä niitä oli 1,85 prosenttia.
Hedelmöityshoitojen avulla yritetään parantaa todennäköisyyttä, että raskaus alkaa. Hedelmättömäksi määritellään siinä tilanteessa, että suojaamattomat yhdynnät eivät ole johtaneet raskauteen vuoden aikana. On laskettu, että terveillä pariskunnilla on mahdollisuus kuukausittain tulla raskaaksi noin 20 prosenttia. Kumulatiivisesti laskettuna prosentti on 93 12 kuukauden ajanjaksolla.
Mikrohedelmöitys on ehdottomasti hoito, jota kannattaa kokeilla, jos sitä suositellaan. Sen avulla on kuitenkin mahdollisuus saavuttaa vastaavat hoitotulokset kuin koeputkihedelmöityshoidossa. Tässäkin menetelmässä naiselle annetaan hormonihoitoa ennen kuin toimenpide suoritetaan. Tämä hoitotapa on kehitetty jo vuonna 1988, mutta vasta vuoden 1994 hoito lähti leviämään kunnolla. Suomen ensimmäiset lapset mikrohedelmöitysmenetelmällä syntyivät vuonna 1993